2020 - 2021 - MePS Dr France Preseren

MEŠANA PEVSKA SKUPINA DR. FRANCE PREŠEREN
ŽIROVNICA - BREZNICA
Pojdi na vsebino

2020 - 2021

Galerija dogodkov
Območna pevska revija Eno pesem č'mo zapet
Kulturni dom na Slovenskam Javorniku, 15. 2. 2020
Dvorana kulturnega doma na Slovenskem Javorniku je prekipevala od energije sedmih pevskih zborov iz občin Jesenice, Kranjska Gora in Žirovnica na tradicionalni območni reviji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), območne enote Jesenice. Na tokratni pregledni reviji so nastopili Moški pevski zbor Društva upokojencev Jesenice (zb. Peter Novak), Ženski pevski zbor Večerna zarja društva upokojencev Javornik Koroška Bela (zb. Franci Rihtar), Moška vokalna skupina Sosedje (um. vodja Tone Špendov), Mešani pevski zbor Kranjska Gora (zb. Peter Novak), Ženski pevski zbor Triglavske rož'ce (zb. Mateja Urh), Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren (um. vodja Irena Kosmač) in Mešana vokalna skupina Triglavski zvonovi (zb. Metka Gregorič). Pevski zbori so se na glasbeni poslastici za ljubitelje zborovske glasbe predstavili s po tremi skladbami,
in sicer s slovensko ljudsko pesmijo v izvirni obliki ali priredbi, umetno pesmijo slovenskega avtorja in s skladbo po lastni izbiri. Organizator revije pevskih zborov je pevcem omogočil tudi strokovno spremljanje revije in s tem povratno informacijo o kakovosti njihovega dela ter vsakoletnem napredku.
Tokrat je bil strokovni spremljevalec revije uveljavljen slovenski zborovodja Matej Penko, ki je za svoje delo prejel tudi več vidnih nagrad in priznanj.
SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK
Vrba, 8. 2. 2020
Slovenci smo edini, ki imamo kulturni dan za državni praznik. To je praznik, ko ne slavimo kulture samo v ožjem pomenu te besede, ko ne gre samo za jezik, poezijo, umetnost, ampak gre tudi za nas kot ljudi in odnose med namikulturne odnose v najširšem pomenu besede. Lepo vreme je letos v Vrbo privabilo ogromno število ljudi. V kulturnem programu smo nastopili Meps-ovci, pevka in igralka Tina Gorenjak ter glasbena skupina Katalena. Slavnostna govornica je bila pevka in igralka Lara Jankovič. V svojem govoru je opozorila na slabo stanje kulture, za katerega je po njenem mnenju odgovorna država z mačehovskim odnosom. Ob tem je pozvala k spremembam, ki se začnejo pri posamezniku. Kot je izpostavila, je slovenski narod obstal na krilih kulture. Če ne bi bilo Prešerna, Cankarja ter drugih slovenskih pesnikov, pisateljev in umetnikov, bi se danes posluževali le tujih. Hudo ji je, ko vidi, da danes drvimo prav v to tujost. “Razprodajamo vse, kar je slovensko, tujcem, a ta tujec ne bo imel nikoli pravega odnosa do naše kulture in jezika.”

Ko besede utihnejo, glasba spregovori...

Nazaj na vsebino